Wat zijn psychosomatische klachten?
Onder psychosomatiek verstaan we lichamelijke klachten die het beste kunnen worden begrepen vanuit de wisselwerking van psychische (mentale) en lichamelijke processen. Hierbij kunnen psychologische factoren bijdragen aan het ontstaan, verergeren of in stand houden van lichamelijke klachten zonder dat er sprake is van een direct aantoonbare medische oorzaak.
Denk aan mentale symptomen zoals…
depressieve gevoelen, angst, piekeren, (chronische) vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen
…en symptomen op lichamelijk gebied zoals
spierspanning, pijn, hartkloppingen, hyperventilatie, trillen, krachtverlies
Zet de eerste stap
Phitaal is een ambulante gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (ggz) instelling. Dat betekent dat wij jou alleen zorg kunnen bieden na verwijzing door je huis- of bedrijfsarts. Wij nodigen je altijd uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden
Psychosomatische klachten, waarbij zowel je lichaam als geest een rol spelen, vragen om een aanpak die alle aspecten in ogenschouw neemt.
Bij Phitaal behandelen we klachten door de verbinding te maken tussen lichaam, geest en omgeving. Wij begrijpen dat jouw klachten niet los van elkaar staan en bieden een aanpak waarbij zowel mentale, lichamelijke als omgevingsaspecten aan bod komen.
Hierdoor richten wij ons op jouw totale herstel en ondersteunen we je in het nemen van de regie over je eigen gezondheid.
Wanneer kan Phitaal hulp bieden?
Onze behandelingen zijn geschikt voor mensen die al geruime tijd worstelen met klachten op mentaal en fysiek gebied. Deze klachten zorgen vaak voor een verminderd welzijn en/of problemen op het gebied van zelfzorg, werk en relaties.
Wanneer je merkt dat reguliere behandelingen niet genoeg helpen, biedt een integrale aanpak uitkomst. Phitaal is er dan om jou te ondersteunen.
Wanneer Phitaal niet de meest geschikte zorg kan bieden
Soms komt het voor dat Phitaal niet de meest geschikte zorg voor jou kan bieden. Dit kan in de volgende situaties gebeuren:
- Phitaal heeft geen passend behandelaanbod.
- Een behandeling bij een andere zorgverlener heeft meer kans van slagen.
- De risico’s op complicaties zijn te groot. Denk hierbij aan niet-planbare zorg, zoals acute crisisgevoeligheid of suïcidaliteit, of wanneer een andere hoofddiagnose, zoals een eetstoornis, psychose, persoonlijkheidsproblematiek of middelenafhankelijkheid, eerst behandeld moet worden.
Als de zorg bij Phitaal niet de beste optie is, bespreken we samen een concreet advies voor zorg elders. Waar nodig verwijzen we je door naar een geschikte zorgverlener.
Neem gerust contact op
Wil je meer weten over de klachten die wij behandelen of ben je benieuwd naar onze aanpak? Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.