Iedereen maakt wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee die een blijvende indruk achterlaat. Vaak kunnen we deze gebeurtenissen zelf verwerken, maar soms lukt dat niet en blijven de gevolgen ons dagelijks leven verstoren.
Een ingrijpende gebeurtenis kan leiden tot gevoelens van verdriet, angst of lichamelijke reacties. Hoe we reageren op ingrijpende gebeurtenissen is sterk individueel bepaald.
Wanneer deze klachten invloed hebben op jouw dagelijks functioneren is het van belang om te begrijpen hoe deze ervaring je leven beïnvloedt en hoe je met deze emoties kunt omgaan. Sommige mensen ervaren vooral lichamelijke klachten, terwijl anderen worstelen met negatieve gedachten of emoties.
Hoe herken je de invloed van trauma op je leven?
Trauma gerelateerde klachten kunnen zich uiten in verschillende psychische en lichamelijke klachten, die je dagelijkse leven kunnen verstoren. Het herkennen van deze signalen is de eerste stap naar herstel.
Psychische signalen
- Aanhoudende herinneringen of flashbacks die je moeilijk kunt verwerken
- Gevoelens van verdriet, boosheid of schuld die steeds terugkomen
- Moeite met nieuwe relaties of vertrouwen in anderen door een eerdere traumatische ervaring
- Vermijden van situaties of plaatsen die je herinneren aan de gebeurtenis
- Concentratieproblemen of moeite met het nemen van beslissingen door terugkerende gedachten aan het verleden
Lichamelijke signalen
- Een voortdurend gevoel van onrust of angst zonder duidelijke aanleiding
- Nachtmerries of nare dromen die je nachtrust verstoren
- Lichamelijke reacties zoals hartkloppingen, zweten of trillen, vooral in bepaalde situaties
Trauma en de gevolgen voor je dagelijks leven
Klachten gerelateerd aan (ingrijpende) gebeurtenissen kunnen zorgen voor verschillende signalen en belemmeringen in het dagelijks leven. Afhankelijk van de factoren die een rol spelen, de ernst en de duur van de periode waarin de signalen aanwezig zijn, kan beoordeeld worden wat er precies aan de hand is. Om dit vast te stellen, is professionele hulp noodzakelijk.