Eenheidsworst
Toen ik in 2023 bij PHI en Het Rughuis begon, trof ik een stevig fundament aan: 300 behandelaars die zich met hart en ziel inzetten voor onze cliënten. Een cliënttevredenheid van 8,9 op basis van bijna 1.000 waarderingen op Zorgkaartnederland. Een resultaat om met recht trots op te zijn.
Maar ik trof ook uitdagingen aan. Zo sloot het behandelaanbod van PHI en Het Rughuis niet langer aan bij de behoeften van verwijzers en verzekeraars, en ook onze cliënten en behandelaars hadden kritiek. Weliswaar werd binnen de bestaande zorgformules inhoudelijk maatwerk geboden, maar qua duur en aantallen consulten was er sprake van eenheidsworst.
Al onze cliënten zijn uniek en verdienen een uniek behandeltraject. De uitdaging was dus om van eenheidsworst naar maatwerktrajecten te bewegen. We zijn gestart met het ‘flexibiliseren’ van de bestaande zorgformules, met als gevolg meer variatie in behandelduur: tussen 45 tot 70 consulturen met een gemiddelde van 60. Momenteel leggen we de laatste hand aan een nieuw modulair zorgmodel, dat we vanaf 1 januari 2025 in de praktijk gaan brengen. Met dat model kunnen we ultiem doelmatig maatwerk bieden, maar daarover later meer.

De sleutel zit in onze profilering
Onze tweede uitdaging? Vooral Het Rughuis kampte met een verouderde profilering. Veel verwijzers en cliënten dachten dat je daar alleen terecht kon met rugklachten voor een medische of fysiotherapeutische behandeling. Dat Het Rughuis inmiddels alle vormen van chronische pijn behandelt was niet overal even bekend. Evenmin stond bij iedereen helder op het netvlies dat er weliswaar vanuit een holistisch kader wordt behandeld, maar dat het zwaartepunt toch op psychologische behandelingen ligt.
De sleutel tot de oplossing lag bij nadere analyse in de gezamenlijke kracht van PHI en Het Rughuis. Als je beide organisaties combineert, kun je het brede spectrum van psychosomatische klachten bedienen.
De beslissing was snel genomen. Als fusieorganisatie kunnen we vanuit 10 vestigingen in het land doelmatige maatwerkbehandelingen bieden. Een solide toekomstperspectief voor onze organisatie.
Deep democracy in werking
Hoe kom je tot een nieuwe naam waar (nagenoeg) alle medewerkers blij van worden en die gaat helpen bij de juiste profilering naar cliënten en verwijzers?
In plaats van een lang en duur traject met een merkenbureau, en als groot voorstander van deep democracy, schreven we een prijsvraag uit onder medewerkers. Die leverde binnen anderhalve week maar liefst 373 ideeën voor een nieuwe naam en 256 ideeën voor een nieuwe slogan.
Dat getuigt van een grote mate van betrokkenheid van onze medewerkers. Maar belangrijker: de nieuwe naam en slogan zaten er ook echt tussen! De nieuwe naam werd gekozen op basis van een uitgekiend selectieproces door zeven medewerkers van PHI, Het Rughuis en de ondersteuning. Verder hebben we twee slogans in een bindend referendum voorgelegd aan alle medewerkers. De winnende slogan ‘Leven in balans’ werd door 177 medewerkers (71%) verkozen boven het alternatief.

Phitaal, leven in balans
De nieuwe naam is eenvoudig te duiden. Phi in Phitaal verwijst naar de oude merknaam ‘PHI, terug in balans komen’. De uitspaak van Phitaal is ‘vitaal’, wat staat voor een gezonde geest in een fit, energiek en krachtig lichaam. Vitaliteit is bij uitstek het behandeldoel van Het Rughuis. In Phitaal komen aldus beide organisaties samen onder één visie en één merknaam.
Bij onze nieuwe naam is tevens een nieuwe huisstijl ontwikkeld. Hierbij is weliswaar een bureau ingeschakeld, maar uiteindelijk is de nieuwe huisstijl het resultaat van co-creatie. Alleen het basislogo komt van het bureau. De kleuren en verschillende uitingsvormen van de nieuwe huisstijl komen van onze eigen afdeling Marketing en Communicatie.
Persoonlijke aandacht voor hoogwaardige zorg
Phitaal is bepaald GEEN oude wijn in nieuwe zakken. Integendeel, we zijn in hoog tempo bezig om onze organisatie opnieuw uit te vinden. Zo hebben we een nieuw kwaliteitsbeleid en een nieuwe zorgvisie geschreven en leggen we – zoals gezegd – momenteel de laatste hand aan een nieuw zorgmodel. De uitgangspunten voor het nieuwe kwaliteitsbeleid zijn:
- Kaders die ruimte geven aan professionele autonomie. We schetsen duidelijke kaders waarbinnen onze zorgprofessionals hun kennis en expertise kunnen uitoefenen. Alleen zo stellen we de kwaliteit van zorg centraal en bieden we vrijheid en ruimte voor professionele autonomie.
- Wij zijn een lerende organisatie. Fouten maken hoort bij leren en ontwikkelen[JK8] . Van individuele behandeldoelen tot het vaststellen van beleid, de PDCA-cyclus staat centraal.
- We doen het samen. Door onze zorgprofessionals en andere medewerkers te betrekken bij de ontwikkeling en implementatie van het kwaliteitsbeleid creëren we een breed gedragen en gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel.
In de komende weken nemen Nikki Kikken en ik je mee in onze nieuwe zorgvisie en het ‘modulaire zorgmodel’. Een uniek behandelmodel in de Nederlandse GGZ dat onze zorgprofessionals in staat stelt maatwerktrajecten te bieden voor elke unieke cliënt.
Nieuwsgierig geworden?
Benieuwd naar de toekomst van Phitaal? Bezoek onze teaserwebsite vanaf deze week op Phitaal.nl. Lees meer over onze visie op kwalitatieve en vraaggestuurde zorg, en maak kennis met onze prachtige nieuwe huisstijl. En blijf op de hoogte door je in te schrijven voor updates van Phitaal!
Dit artikel van bestuurder Roel Verheul verscheen ook op LinkedIn.