Phitaal: onze zorgvisie voor psychosomatiek

Vanaf 1 oktober aanstaande bundelen PHI en Het Rughuis hun krachten als één organisatie: Phitaal. Een frisse start waarbij we oog hebben voor de sterke punten van beide organisaties. Daar gingen maanden van voorbereiding aan vooraf waarbij onze nieuwe zorgvisie centraal stond.
16 september 2024
Deel dit artikel op:

Twee bedrijven, één visie

PHI en Het Rughuis startten respectievelijk in 2010 en 2012 met een holistische zorgvisie, waarbij meerdere behandeldisciplines in een tijdsgebonden behandeltraject centraal stond.

PHI en Het Rughuis hebben in korte tijd een aanzienlijke groei doorgemaakt. Deze snelle ontwikkeling zorgde ervoor dat beide organisaties een eigen koers zijn gaan varen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dit leidde tot vragen over de noodzaak van twee aparte organisaties, gezien de overeenkomsten in hun visie op zorg en doelgroep. De focus van beide organisaties was hierdoor niet altijd even duidelijk voor de buitenwereld.

Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling

Het uitdragen van een nieuwe gezamenlijke zorgvisie, waarbij PHI en Het Rughuis samen verdergaan als Phitaal, was dus een lang gekoesterde wens.

Een nieuwe visie op zorg beschrijf je niet vanuit de ‘ivoren toren’ van een ggz-instelling, daar waren Roel Verheul en ik het over eens. Op inhoud zijn juist de stemmen van onze zorgprofessionals van essentieel belang.

Via werkgroepen en begeleidingscommissies beschreven onze zorgprofessionals de belangrijkste aandachtspunten, samen met regiomanagers. Het is mooi om te zien hoeveel eensgezindheid er onder onze medewerkers heerst, wat het draagvlak voor een nieuwe zorgvisie alleen maar versterkt.

Onze missie formuleren we kort en krachtig: “Door een brug te slaan tussen lichaam, geest en omgeving ondersteunen wij mensen met psychosomatische klachten bij hun herstel, gezondheid en eigen regie.” Dat is waar onze kracht en expertise ligt.

Focus op psychosomatiek

Psychosomatische klachten zijn moeilijk te definiëren, mede door de grote verscheidenheid aan klachten. Er is altijd wel een combinatie van psychische en somatische klachten aanwezig.

‘Waar ligt jullie focus dan?’, vraag je je misschien af. Juist op basis van de grote verscheidenheid aan klachten en onze jarenlange ervaring met deze doelgroep kunnen we een beschrijving geven die zo inclusief mogelijk, maar toch heel duidelijk is.

“Onze doelgroep bestaat uit mensen met een somatisch- symptoomstoornis en mensen met psychische aandoeningen zoals angst, depressie, trauma of een (lichte) middelenafhankelijkheid, die daarnaast last hebben van gerelateerde lichamelijke klachten, oftewel psychosomatiek.”

Wanneer je weet waar je focus ligt, is het ook belangrijk om je eigen beperkingen te kennen. Deze ‘exclusiecriteria’ zijn ook belangrijk, juist om goede zorg te kunnen leveren en voor onze professionals kaders te schetsen voor bijvoorbeeld professionele autonomie.

Phitaal kan geen goede zorg leveren wanneer we vooraf kunnen voorspellen dat (a) het ons niet gaat lukken en/of (b) een behandeling elders meer kans van slagen heeft, en/of (c) de risico’s op complicaties te groot zijn. In ons geval is dat bijvoorbeeld het geval bij niet-planbare zorg (bijvoorbeeld acute crisisgevoeligheid en suïcidaliteit) en bij cliënten met een op de voorgrond staande andere hoofddiagnose die (eerst) behandeling behoeft.

De kern van onze zorg

Hoe richten wij onze zorg in zodat we mensen met psychosomatische klachten optimaal kunnen ondersteunen bij hun herstel, gezondheid en eigen regie?

Daarvoor ontwikkelden we een nieuw kwaliteitsbeleid en leggen we op dit moment de laatste hand aan het ‘modulaire zorgmodel’. Samen met de zorgvisie vormen deze drie documenten het fundament van Phitaal.

Onze zorg van de toekomst rust op vijf kernelementen die samen ons fundament vormen:

  • Holistisch: in onze visie kun je psychosomatische klachten alleen begrijpen en behandelen door aandacht te hebben voor zowel biologische (lichaam), psychische (geest) als sociale factoren (omgeving) en de onderlinge relaties ertussen.
  • Positieve psychologie: Bij alles wat we doen, gaan we uit van de positieve kracht en kwaliteiten van de mens. Ons doel is om herstel, gezondheid en eigen regie te bevorderen.
  • Evidence-based: Onze zorg is te allen tijde gebaseerd op de stand van wetenschap en praktijk. We maken optimaal gebruik van zowel wetenschappelijke kennis als praktijkervaring, en van bestaande richtlijnen en zorgstandaarden.
  • Maatwerk: Al onze cliënten zijn uniek; we stemmen onze zorg af op de individuele cliënt.
  • Doelmatig: Onze organisatie heeft ook een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid om zinnig en zuinig om te gaan met de schaarse zorgfinanciering en arbeidsmarkt.

Een vat vol ambitie

Onze zorgvisie gaat niet alleen over het heden en de nabije toekomst. Het zet ook een duidelijke stip op de horizon: een gemeenschappelijk doel voor iedereen binnen onze organisatie waar we naartoe streven.

We zijn en blijven een nichespeler met een focus op psychosomatiek in de planbare ambulante setting. Onze ambitie is om ons te ontwikkelen tot een landelijk kenniscentrum voor innovatieve diagnostische en behandelmethoden. Als netwerkpartner ondersteunen we bij complexe casuïstiek en door kennisoverdracht.

Onze ambities zijn meer dan dromen, we zetten dagelijks stappen om onze visie te concretiseren:

  • Het zelfontwikkelde, unieke modulaire zorgmodel zit in de afrondende fase en zal gefaseerd worden geïmplementeerd.
  • We ondersteunen onze zorgprofessionals bij hun kennis en expertise met een opleidingsbeleid dat kennisontwikkeling op individueel en organisatieniveau mogelijk maakt.

Dit artikel van manager behandelzaken Nikki Kikken verscheen ook op LinkedIn.

Deel dit artikel op: