Een verhaal uit de praktijk
Een vrouw meldt zich voor de intake bij Phitaal. Ze presenteert zich als succesvolle carrièrevrouw, maar haar houding verraadt spanning.
Tijdens de intake vertelt ze over haar drukke baan en haar streven naar perfectie, maar zij geeft aan zich emotioneel leeg te voelen. Ze beschrijft een leven waarin emoties worden onderdrukt en prestatie centraal staat. Ze ervaart regelmatig periodes van depressie en angst voor het oordeel van anderen.
Haar lichamelijke klachten zijn een uiting van een onderliggende emotionele disbalans. Ze ervaart een innerlijk conflict tussen haar wens om succesvol te zijn en haar behoefte aan rust en zelfzorg. Dit leidt tot angst en chronische vermoeidheid.
Een interne strijd
Emoties bestaan uit verschillende elementen, namelijk: gedachten, lichamelijke sensaties, situaties en behoeften. Langdurig onderdrukte emotionele spanningen kunnen zich vastzetten in het lichaam. Dit maakt het steeds moeilijker om de spanning te beheersen en normaal te functioneren.
Dit kan uiteindelijk leiden tot psychosomatische klachten. Lichamelijke klachten zijn bijvoorbeeld spierspanning, pijn en hartkloppingen. Psychische klachten kunnen gevoelens van leegte, depressie, angst en een negatief zelfbeeld omvatten. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar voortdurend, net als de interactie met de omgeving.
De kritische stem
Tijdens de behandeling krijgt de vrouw inzicht in haar patroon van het onderdrukken van emoties. Ervaringen uit het verleden spelen hierbij een belangrijke rol.
Een strenge innerlijke stem verhindert dat ze ruimte maakt voor haar emoties. Deze stem is gebaseerd op de overtuiging dat emoties zwakte betekenen en haar succes in de weg staan. Door jarenlang haar emoties te onderdrukken, is het voor haar ook spannend geworden om deze emoties weer toe te laten.
De behandeling richt zich op zowel haar gedachten en overtuigingen over emoties als de bijbehorende lichamelijke sensaties. Ook de invloed van haar omgeving krijgt aandacht, omdat emoties een belangrijke rol spelen bij het communiceren van grenzen en behoeften.
Ieder zijn eigen weg naar herstel
Naarmate de behandeling vordert, herkent de vrouw steeds beter de momenten waarop haar kritische stem opduikt. Ze leert milder voor zichzelf te zijn en maakt langzaam meer ruimte voor haar emoties.
Een strenge innerlijke stem verhindert dat ze ruimte maakt voor haar emoties. Deze stem is gebaseerd op de overtuiging dat het uiten van emoties een teken van zwakte betekent en haar succes in de weg kan staan. Door jarenlang haar emoties te onderdrukken, is het voor haar ook spannend geworden om deze emoties weer toe te laten.
Iedereen doet andere ervaringen op gedurende het leven. Bij Phitaal benadrukken we daarom het belang van individueel maatwerk. Onze GGZ-behandelingen zijn erop gericht symptomen te verminderen balans in belangrijke levensgebieden te herstellen.
Emoties en het lichaam
Bovenstaand praktijkvoorbeeld illustreert hoe het onderdrukken van emoties kan leiden tot psychosomatische klachten. Daarom geven wij aandacht aan zowel psychische, lichamelijke als omgevingsfactoren van de ervaren klachten. Het accepteren en reguleren van emoties kan zowel de emotionele als lichamelijke gezondheid verbeteren en helpt om een authentieker leven te leiden.