Waarom ben je bij Phitaal gaan werken als psycholoog?
De multidisciplinaire werkwijze trok me sterk aan. Je werkt als psycholoog samen met o.a. een fysiotherapeut en een regiebehandelaar. Ik vind het mooi dat een persoon vanuit een holistisch perspectief wordt bekeken. Het team vult elkaar mooi aan door gezamenlijk te werken aan de behandeldoelen van cliënten.
De krachten en mogelijkheden van een cliënt vormen het fundament van een zorgtraject. Binnen de therapeutische kaders hebben we als psycholoog veel autonomie om maatwerk te bieden, uiteraard op basis van de behandeldoelen, belastbaarheid en in samenspraak met de cliënt.
Hoe ervaar je de multidisciplinaire werkwijze?
De verschillende aspecten van gedrag en het toestandsbeeld van de cliënt worden binnen de behandeling op een dusdanige wijze benaderd zodat het de cliënt ook duidelijk blijft. De cognitief gedragsmatige insteek gaat in op de oorsprong van de gedragspatronen en verkent samen met de cliënt waar bepaalde gedragingen vandaan komen.
Interventies gericht op het lichaamsbewustzijn leggen meer de nadruk op de ervaring en beleving van de cliënt. Cliënten leren hierbij om te vertragen en om meer in contact te staan met hun lichaam. Tevens kan er ook gekeken worden naar leefstijlaspecten.
En hoe ervaar je de samenwerking tussen jou en collega’s?
We overleggen wekelijks in een multidisciplinair overleg (MDO). Op deze wijze zijn we van elkaars werkwijze op de hoogte en bespreken we samen de voortgang van het herstel van cliënten. Ik ervaar in het team binnen Phitaal een warme en open sfeer; we lopen gemakkelijk bij elkaar binnen voor overleg, maken vaak wandelingetjes of organiseren een etentje samen.
Ervaar je die sfeer ook organisatie breed?
Ik vind het fijn dat je wordt meegenomen in de veranderingen binnen de organisatie. Er is ook ruimte voor inbreng vanuit werknemers; er wordt gewerkt met werkgroepen waarbij de lijntjes kort zijn. Je kan meteen de juiste persoon mailen als het gaat om vragen over de zorgkwaliteit of opleidingen.

Wat hoor je terug van cliënten?
Cliënten vinden het heel waardevol om hun gedrag vanuit verschillende invalshoeken te leren herkennen en veranderen. Ook hoor ik vaak dat ze het maatwerk dat Phitaal biedt heel fijn vonden. Gedurende de behandeling staan we naast de cliënt, en zoeken we samen naar een maatwerkoplossing. Dit komt de behandelrelatie en motivatie om gedrag te veranderen zeer ten goede.
Wat vind je leuk of interessant aan de doelgroep?
Ik vind het prachtig om te zien hoe cliënten weer regie nemen over hun leven, en hoe hun veerkracht en enthousiasme in het leven wordt aangewakkerd. Cliënten leren om meer in contact te staan met zichzelf en hoe zij hun leven willen inrichten.
Heb je een tip voor een mogelijk nieuwe collega?
Je krijgt bij Phitaal echt de ruimte om jezelf te zijn, ook krijg je vrijheid om mee te denken over de invulling van een behandeling. Neem de ruimte om jouw affiniteiten te onderzoeken en om deze in te zetten in de behandeldynamiek met cliënten. Je neemt immers jezelf altijd mee in de kamer.