Wat kun je vertellen over jouw rol als fysiotherapeut bij Phitaal?
Ik werk als fysiotherapeut bij Phitaal samen met psychologen en regiebehandelaars. Wat ik heel bijzonder vind, is dat we hier werken vanuit een holistische visie.
Samen kijken we naar alle aspecten van psychosomatische klachten, zowel mentaal als fysiek. We onderzoeken of er een samenhang is tussen deze aspecten, en dat maakt mijn werk hier zo waardevol en dat bevalt mij heel goed.
Wat maakt deze werkwijze anders dan je eerdere ervaringen?
Voorheen heb ik jarenlang als eerstelijns fysiotherapeut gewerkt. Ik vond het vervelend om alleen specifieke lichamelijke klachten te behandelen zonder dat dit vaak een duurzaam effect had. Er was simpelweg geen tijd of budget om verder te kijken.
Hier is dat anders. Tijdens een intake bekijken we samen hoe we iemand het beste kunnen helpen, en dat gebeurt in overleg met collega’s. Het voelt goed om écht iets te kunnen betekenen en mensen te ondersteunen in hun herstel.
Wat krijg je van cliënten te horen over deze holistische aanpak?
Veel cliënten met psychosomatische klachten ervaren langdurige lichamelijke klachten, bijvoorbeeld nek- of kniepijn. Tijdens de intake leggen we onze visie uit en vragen we of ze zich daarin herkennen. Vaak zeggen ze dan: “Oh ja, eigenlijk heb ik dat al heel lang.”
Door de connectie tussen mentale en fysieke klachten te maken, begrijpen ze beter wat wij voor hen kunnen betekenen. Het mooie is dat ze niet alleen leren waar hun klachten vandaan komen, maar ook wat ze zelf kunnen doen om die te verminderen en uiteindelijk te verhelpen. Hierbij gaan de cliënten zelf actief aan de slag.

Wat valt je op in de werkwijze van Phitaal?
Wij geven veel aandacht aan de mogelijkheden en behoeften van de cliënt. Soms ondersteunen we middels fysieke activatie, soms geven we educatie over belasting en belastbaarheid, of juist in ontspanning en mindfulness. Hierbij staat altijd een gedragsmatige insteek centraal.
Ik krijg veel ruimte om zelf, uiteraard in overleg met collega’s, een aanpak te kiezen die het beste bij de cliënt past.
Hoe ervaar je de samenwerking met je collega’s?
De samenwerking is heel open. We hebben korte lijnen, via het wekelijkse multidisciplinair overleg (MDO) of door gewoon bij elkaar binnen te lopen. Er is aandacht voor intercollegiaal overleg en dat maakt het makkelijk om even te sparren over een cliënt.
Ook wandelen we vaak samen tijdens pauzes met collega’s, en dat zorgt voor een goede band. De klik tussen de mensen in ons team is heel hecht, en dat is heel prettig.
En hoe ervaar je de communicatie met leidinggevenden?
Bij Phitaal merk ik dat we echt werk maken van open en transparante communicatie. Of het nu gaat om een gesprek met mijn manager of een mail aan de bestuurder. We worden actief meegenomen in besluiten, zijn betrokken in werkgroepen en er zijn intervisies. Dat heb ik in het verleden anders gezien, en het geeft mij het gevoel dat ik hier gezien en gehoord wordt.

Hoe zit het met de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling?
Als fysiotherapeut bij Phitaal krijg je opleidingsmogelijkheden aangeboden die je in de eerste lijn niet zomaar zou kunnen doen. Hier krijg je de kans om je verder te verdiepen in de holistische aanpak, en om beter samen te werken met collega psychologen. Dat verrijkt niet alleen mijn kennis, maar ook de manier waarop ik cliënten kan helpen.
Wat zou je tegen iemand zeggen die overweegt om hier te werken?
Als je houdt van werken in een multidisciplinair team met een holistische visie, dan is dit de perfecte plek. Er wordt echt naar je geluisterd en gekeken hoe jij je het beste voelt in je werk.
Dat creëert een fijne werksfeer waarin het oog voor de cliënt centraal staat. Ik voel me hier helemaal op mijn plek, en dat vertel ik ook vaak aan anderen.