Wendy, hoe heb je bij Phitaal een stageplek gevonden?
Het vinden van de stageplek was eigenlijk een bijzonder proces. Ik had geluk want ik had maar één bedrijf aangeschreven voor mijn stage, dat was Phitaal. Een vacature waarin beschreven stond dat er tevens aandacht is voor leefstijl en vitaliteit trok meteen mijn aandacht.
Daarna ben ik verder gaan lezen over de organisatie. Het idee dat een team bij Phitaal vanuit verschillende invalshoeken samen naar een cliënt kijkt en ook samen aan behandeldoelen werkt, sprak me enorm aan. Ik dacht meteen: wat een mooie organisatie.
Omdat ik zelf nog student was, kon ik de vacature niet invullen. Desondanks besloot ik toch Phitaal te schrijven en uiteindelijk mocht ik langskomen voor een gesprek. De uitkomst was dat ik stage mocht komen lopen, dat was natuurlijk fantastisch.
Hoe was het om als stagiair te starten in het team?
Ondanks dat ik als stagiair misschien een vreemde eend in de bijt was, want ik ben geen achttienjarige meer, werd ik meteen opgenomen in het team en voelde me er thuis.
Ik heb zelfs mijn stage uit eigen beweging twee keer verlengd, omdat ik het zó leerzaam vond. Natuurlijk is studeren fijn, maar juist in de praktijk – meekijken met een psycholoog en die ervaring opdoen – daar leer je het meest.
Ik voelde me echt onderdeel van een heel warm en kundig team. Het was gewoon leuk om daar te zijn, naast mijn studie. Mijn stage omvatte drie dagen per week, en ik heb onwijs veel geleerd.

Wat heb je zoal geleerd?
Waar zal ik beginnen? Iedereen was ontzettend behulpzaam. Je wordt zelfs uitgenodigd om mee te kijken. Als ik vroeg, “Mag ik met jou meekijken?”, kon ik vrijwel altijd aanschuiven mits de cliënt het ook goed vond.
Er is veel aandacht voor professionele ondersteuning, zoals een kennisbank met video’s die je kunt raadplegen. Dat vond ik heel handig. Ik bekeek die vaak voordat ik een sessie bijwoonde, zodat ik al een idee had van wat de inhoud van de sessie zou gaan zijn en wat ik kon verwachten. Ik heb ontzettend veel geleerd.
Wat maakte deze organisatie voor jou bijzonder?
Wat ik zo sterk vind, is hoe breed er naar een hulpvraag wordt gekeken. Het gaat niet alleen over praten of het cognitieve aspect, maar ook over het lichaam, de omgeving, wat er speelt in het leven.
Die samenwerking tussen psychologen en fysiotherapeuten vind ik prachtig. Ze werken allemaal vanuit dezelfde hulpvraag, maar brengen elk hun eigen invalshoek. Cliënten merken dat ook. Ze hoeven niet steeds hun verhaal opnieuw te vertellen en profiteren van die multidisciplinaire aanpak.
Hoe ervaarde je de samenwerking binnen het team?
Het multidisciplinaire overleg (MDO) vond ik heel bijzonder. Collega’s voelen zich vrij om te delen waar ze tegenaan lopen en om hulp te vragen. Het is heel mooi om te zien hoe iedereen zijn of haar expertise deelt en ook aangeeft wat ze minder goed weten. Niemand weet alles, en juist dat besef maakt de samenwerking zo waardevol. Daar is ook echt ruimte voor. Dat vond ik inspirerend.

Zag je die ruimte voor inspraak ook terug in de organisatie?
Ja, Phitaal is een heel platte organisatie. Ik heb persoonlijk vrij weinig met hiërarchie en ik vind het heel fijn hoe hier op gelijkwaardig niveau wordt gecommuniceerd. Ik voel geen drempels om bij een collega binnen te lopen.
Ik heb gezien hoe zaken hier in werkgroepen zijn aangepakt, en echt aan medewerkers wordt gevraagd om input. Dat vond ik heel bijzonder en mooi om te zien. Dan zie je ook wat een energie er vrij komt in het team, en wat er kan gebeuren in korte tijd. Ik kan echt zeggen, “de behandelaars hebben samen mee Phitaal gebouwd”.
En ga je na je opleiding hier ook aan de slag als psycholoog?
Ja, ik ben nu nog aan het afstuderen en daarna mag ik hier starten. Daar heb ik héél veel zin in. Als je op zoek bent naar een stageplek, houd de Werkenbij-pagina in de gaten want het is een ontzettend mooie plek om te werken en ervaring op te doen.